Festival „Otevřená zahrada 2024“

Poetická 15. Otevřená zahrada

Scandula rozverně otevřela festivalový program dvěma písněmi Jiřího Pazoura, který zhudebnil básničky pro děti Jiřího Žáčka. Moderátor Justin Svoboda pak společně s Tomášem Cejpem přivítali všechny posluchače a neopomněli poděkovat všem, kteří festival finančně podpořili: Státnímu fondu ČR, Středočeskému Kraji – fondu hejtmanky, Městu Libčice nad Vltavou, Nadačnímu fondu Věry Třebické – Řivnáčové a ÚJV Řež, a.s.

Tříčlenný soubor Musica Panica kombinoval dobovou hudbu a poetické texty zapsané v polovině 15.století do Sborníku Kříže z Telče. Jiskřivý soprán Veroniky Vítové nechal vyniknout dobovým textům a posluchači si mohli vychutnat krásy středověké češtiny za doprovodu clavisimbala Kristýny Kosíkové a zobcových fléten Elišky Baťové.

 

Hudebník a básník Michal Bystrov si přizval libčického patriota Davida Titěru a na zahradě uvedl pestrý výběr svých autorských skladeb, např. píseň o hitmakeru Jaroslavu Vrchlickém či písně z nejnovějšího alba Tajný eso jako například Proč už Pýthie nevěští ve verších a jiné.

Kakofon naštěstí nedostál svému jménu a na posluchače se nevalily disonantní souzvuky. Sbor naopak předvedl lidové písně v libozvučných úpravách Zdeňka Lukáše, Leoše Janáčka, Eugena Suchoně a Milana Uherka. Dále zazněly písně J. Ježka na texty V+W, ale také sonda do dění v mraveništi. To když dámy a pánové zazpívali skladbu Milana Tesaře otextovanou a zaranžovanou jejich bývalým členem J. Prančlem.

Anatol Svahilec se svou slam poetry projíždí už delší dobu celou republiku křížem krážem. I v Libčicích ukázal své improvizační umění, když na místě složil báseň na slova mulč, hřbitov a houbička. Obohatil také všechny návštěvníky zahrady o exkurzi do nebe a to na schůzi všech popravených.

Období sboru je z nedaleké Nelahozevsi, a tak není divu, že má blízko k dílu Antonína Dvořáka. Slyšeli jsme cyklus V přírodě na texty Vítězslava Hálka.

Na zahradě zahrály děti z Dismanova rozhlasového souboru hru Bratři v poli. V hlavní roli hraboše Dageše a sysla Mapíka se dětí vystřídalo hned několik – byl to vždy ten, kdo měl na hlavě kožešinovou čepici. Hudbu pro toto představení napsal Vratislav Šrámek a využil i nástrojů, na které některá z Dismančat hrají. Živý doprovod k písničkám na texy Jany Šrámkové (autorky knižní předlohy tohoto představení) tvořily dvě zobcové flétny, violoncello, akordeon a buben.

 

Nejstarším účinkujícím letošního festivalu byl Jan Burian. Předskakoval mu o 65 let mladší Josef Peter, který se sám doprovázel na kytaru a zazpíval Burianovu píseň Hlídači slov. Jan Burian jeho vystoupení velmi kvitoval se slovy “mám radost, že se objevila naděje, že někdo převezme písničkářskou štafetu.” Během svého vystoupení Jan Burian hrál písně a recitoval básně radostné i neradostné a zamýšlel se nad Bohem, lidmi, a především nad realitou stáří. Jak Burian sám říká, vždycky si přál být mluvčím své generace, ale ve třiceti mu to vyfoukl nějaký Dylan a splnilo se mu to až po sedmdesátce…

Škatulata a Alaudae z libčické ZUŠ vystoupili s pásmem zhudebněné poezie J. Žáčka, F. Halase, J. Havla, J. Skácela a J. V. Sládka. Báseň Skřivánek posledního zmíněného autora zhudebnil K. Bendl a ke zpěvačkám se přidaly ještě tři letošní absolventky tanečního oboru s opravdu ladnou choreografií plnou různých skoků a zvedaček.

Vypravěčský pořad Justina Svobody o Janu Skácelovi proložila vystoupení Josefa Petera, Škatulat a Kühnova smíšeného sboru.

Pro především dospělé publikum zazpíval Kühnův smíšený sbor cykly J. Ježka na Nezvalovy texty, I. Krejčího na texty Máchovy a Madrigaly M. Raichla na slova J. R. Picka. Poslední částí vystoupení tohoto smíšeného tělesa čítajícího 32 zpěváků a zpěvaček byla Kouzla Miloše Orsona Štědroně. Ten si přišel poslechnout osobně provedení svého zhudebnění cyklu básní Ivana Blatného. Na závěr nezbylo než poděkovat všem účinkujícím, posluchačům, ale také všem, kdo festival podpořili buď finančně nebo svou dobrovolnickou prací a na odchod domů si Kühnův smíšený sbor připravil jako přídavek Život je jen náhoda Jaroslava Ježka , který si společně se sborem pobrukoval celý kostel.

Všechny fotografie: Tomáš Lisý

 

 

Na patnáctou Otevřenou zahradu dorazí i Jan Burian

 

Rok 2024 byl vyhlášen rokem české hudby. I my se k němu připojíme letošním tématem – 15. ročník festivalu bude věnován české poezii v hudbě. Vedle vystoupení několika sborových těles a menších uskupení bude součástí programu také dopolední dílna slam poetry pro teenagery a odpolední výtvarná dílna a divadlo pro děti.

Dílna pro teenagery, kteří si chtějí vyzkoušet slam poetry (= performativní přednes vlastní poezie, improvizace nebo připravený text, něco jako rap bez hudby), proběhne dopoledne před vlastním programem festivalu. Povedou ji Anatol Svahilec a Justin Svoboda a je třeba se do 10. května přihlásit na mail festival.libcice@centrum.cz – kapacita je omezena na 16 účastníků. Všem přihlášeným pošleme podrobnější informace.

Cesta z XV. století do současnosti

V odpoledním programu festivalu si jistě každý najde tu svoji žánrovou škatulku.

Scandula zahájí festival dvěma písněmi Jiřího Pazoura na žertovné texty Jiřího Žáčka.

Milovníci staré hudby ocení vystoupení souboru Musica Panica, který kombinuje zpěv s doprovodem clavisimbala a zobcových fléten. Program potěší též milovníky staročeštiny – texty jsou nejstarší dochovanou českou milostnou poezií zaznamenanou v 15. století O. Křížem z Telče.

Pražský smíšený sbor Kakofon naváže poezií lidovou a pár písněmi z repertoáru V&W a J. Ježka.

Michal Bystrov je hudební publicista, muzikant a básník a spolu s Davidem Titěrou budou hrát jeho autorské písně.

Dalším písničkářem bude o generaci starší Jan Burian, kterého snad netřeba představovat.

Sázkou na jistotu je léty prověřená kvalita hudby Antonína Dvořáka. Nelahozeveské Období sboru přijede zazpívat jeho cyklus V přírodě na texty Vítězslava Hálka.

Pro dětské sbory existují stovky zhudebněných básní a básniček českých básníků – malý výběr z tohoto bohatství uslyšíte v podání Škatulat ze ZUŠ Libčice nad Vltavou. Také se k nim přidají tanečnice z naší školy.

Zlatým hřebem sborového programu bude vystoupení Kühnova smíšeného sboru – jednoho z největších českých sborů, který funguje již přes šedesát let a který v současné době vede Jakub Pikla. Uslyšíte čtyři sbory J. Ježka/ V. Nezvala, Madrigaly I. Krejčí/ K. H. Máchy, Kouzla M. O. Štědroně/ I. Blatného i nedávno premiérovanou skladbu J. Holého na text J. Kuběny: Jen Tam Kde Chybuje kdo.

Škatulata a Kühnův smíšený sbor také hudebně doprovodí vypravěčský pořad o J. Skácelovi, který pro nás chystá Justin Svoboda.

Nejen zpěv a sbory

Program festivalu pravidelně zpestřujeme jinými žánry. Odpoledne bude možnost zhlédnout vystoupení slam poetry Anatola Svahilce, hudebně divadelní představení Dismanova rozhlasového dětského souboru Bratři v poli. Jako vždy bude také v rozkvetlé zahradě připraven stánek pro malé výtvarníky, který chystá Eva Víšková.

O jídlo a pití se postará osvědčený tým Mirky Koušové a Šárky Sekerové a přijede i oblíbený pivovar Valeč.

Festival pořádá Scandula, z.s. ve spolupráci s libčickým farním sborem ČCE a spolkem LOS za finančního přispění Státního fondu kultury ČR, Fondu hejtmanky středočeského kraje, Města Libčice nad Vltavou, Nadačního fondu Věry Třebické–Řivnáčové a akciové společnosti ÚJV Řež.

Více informací najdete na facebooku festivalu, sledovat nás můžete i na Instagramu.

 

 

You may also like...