10. ročník festivalu sborového zpěvu Otevřená zahrada

Není to tak dávno, co jsme po jednom koncertu Scanduly jen tak nezávazně mluvili
o tom, že bychom mohli zkusit pozvat k nám do Libčic pár sborů a že by se vidělo, zda
by to mělo úspěch. A vida, najednou tu máme rok 2018 a s ním už desátý ročník festivalu, který se každým rokem vyvíjí a dávno překračuje hranice našeho malého městečka.

Prošli jsme s ním různé kraje, epochy i hudební styly. Tématem letošního ročníku bude
„Baroko“. Tohoto období jsme se v předchozích letech dotkli jen jednou a nyní bude
této vrcholně zajímavé éře věnován celý jubilejní ročník festivalu.
Pár slov k programu

Pár slov k programu

Zahájení ve 13:30 bude patřit největšímu tělesu, které se paradoxně jmenuje – Piccolo coro a Piccola orchestra. Pro nejmladší posluchače to bude asi nejzajímavější číslo programu, i když děti jistě ocení i vystoupení skupiny Mariane a žáků ZUŠ.

Dospělí by si neměli nechat ujít vystoupení profesionálního souboru Ensemble Hipocondria, kde hrají vyhledávaní hráči nejen českých špičkových souborů staré hudby (za všechny jmenujme jejího uměleckého vedoucího Jana Hádka, houslistu Collegia 1704). K tomuto souboru se přidá pěvecký ansámbl I Diletanti, který vede Čeněk Svoboda, zpěvák Collegia 1704.

Zpestřením programu bude odpolední „nesborové“ vystoupení violoncellisty České filharmonie Jana Kellera a estonského kytaristy Priita Petersona, studenta Výmarské hudební akademie F. Liszta, kteří zahrají suity J. S. Bacha.

Barokní ženy v Kotelně

Završením festivalu bude úplně nové představení nazvané „Femmes Baroques“. S desátým ročníkem přišla chvíle, kdy nebudeme uvádět „jen“ hotová díla, ale stáváme se i iniciátory vzniku něčeho nového.

Nápad vytvořit představení festivalu na míru se zrodil poté, co nám manželé Hoffmanovi jako formu partnerství festivalu nabídli využití prostoru Kotelny. Za takovou příležitost moc děkujeme! Diváci se mohou těšit na hudebně-taneční představení s mluveným slovem, které divákům nabídne příběhy tří výjimečných žen barokní éry: sv. Terezie z Avily, Francescy Caccini a Anny Magdaleny Bachové. Spojí se zde mluvené slovo s historicky poučenou interpretací barokní hudby v podání Hipocondria Ensemble a souboru I Diletanti a současným tancem v podání Cécile da Costa a Lucie Charouzové. Představení není určeno dětem do 10 let; ty si více užijí odpolední program na farní zahradě, kde je čeká výtvarná dílna Katky Tetivové.

Můžete se těšit jak na koláče od Lasíků, tak na výbornou kávu, ale i na něco teplého k zakousnutí. Kdo chce být eko, nechť přijde s vlastním šálkem na kávu, sklenicí na nealko či pivním půllitrem.

Podrobný program festivalu najdete na stránce festivalu na webu Scanduly (/festival-otevrena-zahrada-2018/) nebo na Libčických křižovatkách https://www.libcickekrizovatky.cz/.

You may also like...