Fotoreportáž z 12. Otevřené zahrady s tématem folkloru evropských zemí

12. ročník sborového festivalu Otevřená zahrada provázely ze všem známých důvodů významné komplikace. Byl přesouván, rušen, plánován fyzicky, poté online, a nakonec se uskutečnil hybridní formou, kdy část programu byla nabídnuta menším skupinkám návštěvníků naživo a zbytek programu všem online.

Přesun festivalu na polovinu června znamenal, že místo deště, který festival obvykle doprovází, přišlo nezvyklé horké počasí dosahující až 35 °C a chlad v kostele si návštěvníci nezvykle užívali. Stejně tak mnozí ocenili dobře vychlazený ležák Střecha pivovaru Valeč.

Program byl rozdělen do dvou opakujících se částí, jen se změnou v účasti nejmladších účinkujících. V prvním bloku vystoupily děti z libčické ZUŠ a v druhém děti z folklórního souboru Kolečko z Roztok u Prahy.

Prvním vystupujícím byl ženský amatérský sbor ŽAS, který si však – podle momentální nálady i personálního obsazení – také říká Štare kachně či Spiženy. ŽAS vede texaský rodák Ben Lovett, který si zazpíval sólo v překrásné irské baladě Green grows the Lilly na konec skvěle koncipovaného programu lidových písní z Portugalska, Ukrajiny, Polska i z balkánské oblasti.

V prvním bloku vystoupily děti z kytarové, houslové a flétnové sekce libčické Základní umělecké školy. Návštěvníci ocenili odvahu i odhodlání dětí vystupovat, přestože velká část letošní i loňské výuky byla vedena pouze online… Zazněly písničky francouzské, irské i české.

V druhém bloku předvedly děti z folklórního souboru Kolečko pod vedením Antonie Hlavicové na farní zahradě průvod Královniček. Děvčata se s horkem dobře popasovala a nejen, že krásně tančila, ale ještě pěkně čistě zpívala za doprovodu zobcové flétny Marcela Ramdana.

Závěr obou bloků se odehrával na zahradě a spojil světskou židovskou hudbu v podání kapely Urgob a židovské příběhy, které velmi živě vyprávěl moderátor celého programu Justin Svoboda. Kapela Urgob návštěvníky vybídla k tanci a ve skladbě o rabínovi, který k tanci vyžaduje ticho, se přidaly i vlaky, které dlouhé sekundy hlučně projížděly po nedalekém železničním koridoru.

Pokud vás program festivalu na téma folklór evropských zemí zaujal, stále ještě máte možnost se připojit k online verzi a poslechnout si další vyprávěné příběhy a díky hudbě navštívit další evropské země. Nejprve můžete navštívit balkánské země díky sboru Klenota z nedalekých Klecan, Melusine de Pas vás se svým zpěvem a violou da gamba odvede do Francie, zádumčivé severské písně přivezl komorní sbor Subito, z trojské zkušebny se připojil Korjen se závanem lehkého orientu. Odkaz na jednotlivá vystoupení naleznete zde: /2021/online-verze-12-rocniku-festivalu-otevrena-zahrada/

Autorem všech fotografií je Tomáš Lisý.

Festival pořádala Scandula, z. s. ve spolupráci s farním sborem ČCE v Libčicích a LOS. Festival se konal za finančního přispění Státního fondu kultury ČR, města Libčice nad Vltavou, Nadačního fondu Věry Třebické – Řivnáčové, ‚ ÚJV Řež , a.s., Nadace Partnerství OSA a výzkumného ústavu včelařského na Dole.

You may also like...